Fotograaf en Fotostudio in Woerden

Mij wordt heel vaak gevraagd wat je aan moet trekken bij een fotoreportage. Dat is een heel moeilijke vraag omdat ik de mensen vaak niet persoonlijk ken, maar ook omdat dat per situatie verschilt. Ik probeer in dit bericht daar wat antwoorden op te kunnen geven.

Bij groepen: Als je met een groep op de foto gaat is het het mooist om de kleding een beetje op elkaar af te stemmen. Bedenk met de groep wat je wilt uitstralen, als iedereen in mooie feestkleding op de foto gaat krijgt de foto een sjiekere uitstraling, en gaat iedereen casual dan geeft dat een lossere uitstraling. Dat lijkt logisch maar daar sta je vaak van tevoren niet bij stil. Als je kleding op elkaar afstemt is het niet perse de bedoeling dat iedereen hetzelfde aan doet. Spijkerbroek met witte top kan leuk zijn maar is niet nodig voor een mooie foto. Maak de kledingkleur of keuze niet te moeilijk, dan krijg je dat mensen niet de kleding aan kunnen waar ze zich prettig in voelen en dat heeft effect op de hele foto. Als iedereen bijvoorbeeld iets met rood aan zou moeten, en rood staat je niet, dan voel je je op de foto niet fijn en niet jezelf. Je kan bijvoorbeeld wel afspreken dat iedereen iets met blauw aantrekt (de meeste mensen hebben wel iets blauws, of iets ruimer zoals, lichte zomertinten.. Zo kan iedereen wel iets aantrekken wat bij diegene past en krijg je een mooi geheel. Zachte kleuren geven een rustigere foto dan donkerblauw of zwart. Die laatste kleuren geven meer contrast en kunnen ook heel mooi zijn, vooral ook bij zwart/wit foto’s. Probeer te drukke prints op de voorkant van een shirt te vermijden, deze prints leiden de aandacht af van de gezichten. Maar het allerbelangrijkste is dat je je prettig voelt in je kleding die je kiest, je wil toch graag zo mooi mogelijk op de foto.

Bij 1 of 2 personen: Als je alleen of met z’n tweeën op de foto gaat is het makkelijker kiezen. Hier is het belangrijk dat je kiest wat je mooi vindt en waar je je prettig in voelt. Ga de avond van tevoren nog even in je gekozen outfit voor de spiegel staan en kijk kritisch naar je zelf. Staat deze kleur mooi bij je gezicht? Is het flaterend voor je figuur? Moet er ander (corrigerend) ondergoed onder? Schijnt het niet door? Je moet ervan uitgaan dat je op een foto alles duidelijker ziet. Hoe fijner je je voelt in je kleding, hoe beter de uitstraling op de foto. Ook schoenen kunnen je outfit een andere uitstraling geven. Ga je voor een sjieke schoen of liever voor sneakers.

Zakelijk portret: Bedenk van tevoren welke stijl het beste past bij je functie. Wil je een zakelijke uitstraling of juist liever wat meer casual? Welke kleur past mooi bij het logo van je bedrijf? Wil je opvallen en energiek, en krachtig overkomen, dan zou je kunnen kiezen voor fellere kleuren zoals rood. Kies je meer voor blauwtinten dan kom je over als betrouwbaar en geloofwaardig. Denk ook aan accessoires zoals een ketting, armband of horloge.

Zwangerschapsfoto’s: Bij een zwangerschapsreportage kun je het beste zoveel mogelijk kleding meebrengen. In ieder geval één of twee hempjes of topjes en een lange broek, ook als je in een jurkje komt. Vergeet ook niet een paar mooie pumps, laarsjes of hakschoenen mee te nemen, ook als je er al lang niet meer lekker op kunt lopen. Je wilt immers zo mooi mogelijk op de foto. Het is belangrijk om te komen in wijde kleding en ondergoed dat geen striemen achterlaat op je buik. Dit is de basis, verder kan je nog een mooie (heren) blouse meebrengen, een leuk jurkje en je mooiste BH. We beslissen altijd ter plekke hoeveel je wilt laten zien van jezelf. Vergeet ook hier de accessoires zoals ketting of armbanden niet. Het is ook leuk om evt nog wat extra dingetjes mee te nemen die je dierbaar zijn. Bijvoorbeeld je eigen eerste schoentjes, een papieren echo, dat schattige knuffeltje dat je van oma hebt gehad, of iets anders dat voor jou betekenis heeft.

En nog wat laatste tips: Besteed als vrouw net even wat meer tijd aan de make-up en je haar. En zorg als man dat je netjes geschoren bent of dat je baard en snor er netjes verzorgd uitzien. Gek genoeg hoor ik soms achteraf dingen als: “jammer dat m’n haar niet zo leuk zat” of “ik had me eigenlijk nog even moeten scheren”. Dat is jammer want achteraf is daar niet veel meer aan te doen.